Saturday, September 22, 2012

Asid lemak baik untuk kesihatan
Ramai tertanya-tanya ‘Apakah Khasiat VCO ini yg menjadikanya sbg Makanan Tambahan yg TERBAIK???’

JOM BACA sedikit info tentang Minyak Kelapa Dara / VCO ni...

VCO ni sebenarnya terdiri drp 92% ASID LEMAK (medium chain fatty acid) yang merupakan LEMAK TEPU yg TERBAIK diantara lemak temu lain, khusus utk kesihatan manusia.

Lemak tepu ini mpunyai rangkaian panjang asid lemak yg bpekatan tinggi dan MUDAH DISERAP ke TUBUH BADAN yg amat membantu kpd proses pghadaman dan perkumuhan.

Rantaian asid lemak yg dihantar terus ke hati ini akan diproses lalu membentuk kpd satu bentuk tenaga bagi tubuh badan manusia. Melalui kajian, asid lemak ini berupaya melindungi diri drp serangan penyakit dan membantu menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Di samping itu juga ia mampu meningkatkan sistem imun tubuh dan bertindak dalam penyerapan dan perkumuhan magnesium, kalium dan asid amino.
Antara asid lemak yang terdapat di dalam VCO ialah Caproic Acid, Caprylic Acid, Capric Acid, Lauric Acid dan Myristic Acid.

Pengambilan VCO ini tidak memberikan sebarang kesan sampingan kerana ia terdiri drp sumber semulajadi tanpa campuran bahan kimia yg lain. Bahkan asid lemak VCO ini menyerupai susu ibu yang kaya dengan sumber asid lemak serta lain-lain protein yg baik untuk kesihatan.

Kandungan asid lemak VCO bersifat sebagai:

ANTI BAKTERIA- mampu memusnahkan bakteria yang menghasilkan toksin di dalam badan. Dengan pengambilan VCO, ia boleh meningkatkan kadar metabolisma serta sistem imun tubuh dan tubuh manusia menjadi kuat dan mampu menentang serangan bakteria yang menyebabkan pembentukan toksin.

ANTI OKSIDAN-dapat menghalang radikal bebas. Pengambilan pgambilan VCO mampu meningkatkan tenaga kepada tahap yang paling maksimum. Asid lemak dlm VCO ini akan bertindak terus ke hati dan di hati ia diproses untuk ditukarkan kpd satu bentuk tenaga. Disamping itu juga ia membantu dalam meningkatkan kadar metabolisma disebabkan asid lemak mudah diserap dan ditukar kepada tenaga.

Disebabkan asid lemak membantu dlm meningkatkan kadar metabolisma, ia mampu menurunkan kadar kolestrol LDL (kolestrol jahat) dan meningkatkan paras kolestrol HDL (kolestrol baik) di dalam tubuh manusia.

ANTI OKSIDAN -membantu dlm memberi kesan kpd keanjalan kulit dan melambatkan proses penuaan. Ia mampu membuatkan kulit anda kelihatan lebih muda serta dapat menghilangkan sel mati dipermukaan kulit dan membuatkan kulit lebih halus dan licin.
Kandungan asid lemak yg terdapat dlm VCO juga mampu menentang penyakit kanser. Kenyataan ini bukan sahaja dibuktikan melalui testimoni bahkan melalui kajian perubatan. Dengan pengambilan VCO, ia mampu meningkatkan sistem imun tubuh dan dengan adanya peningkatan sistem tubuh yang kuat, ia membantu menghalang dan membantutkan pembentukan sel-sel kanser. Dgn pembentukan sistem imun yang kuat, ia menjadi langkah awal dalam mencegah dan merawat bukan sahaja penyakit kanser bahkan penyakit-penyakit lain seperti tumor. Berdasarkan penyelidikan dengan pengambilan asid lemak ia bukan sahaja boleh mengecutkan sel tisu tumor tetapi ia juga menghalang pembentukan dan pembesaran tumor.

VCO baik utk ibu dan bayi :)
Susu ibu secara semulajadi mengandungi komposisi asid lemak yang sangat menakjubkan. Ia terdiri dari 45-50% 'saturated', sekitar 35% 'monounsaturated' dan 15-20% polyunsaturated'. Drp jumlah keseluruhan faturated acid tersebut, sekitar 18% daripadanya adalah antimikrobial asid lemak yang terdiri dari lauric acid dan capric asid. Kedua-dua antimicrobial asid lemak tersebut memberikan bayi yang disusukan daripada berbagai jenis virus, seperti HIV dan bakteria.

Paras kandungan antimikrobial asid lemak tersebut mungkin serendah 3-4%. Namun apabila seseorang ibu yang menyusukan anak mengambil VCO dlm pemakanan mereka, paras lauric acid dan capric acid akan bertambah dengan ketara dalam air susu mereka.

Kajian telah menunjukkan apabila minyak kelapa dara dijadikan sebagai sebahagian daripada pemakanan, kandungan lauric acid dalam susu ibu akan bertambah sekitar 3x ganda, manakala kandungan capric acid akan bertambah sekitar 2x ganda.
Disamping khasiat terhadap anak yang disusukan ibu-ibu yang mengambil minyak kelapa dara dalam makanan, mereka juga akan mendapat khasiat tambahan, kerana lemak yang merupakan medium asid lemak VCO mudah dihadamkan dan ditukar kepada tenaga.

Disamping kemampuannya mengaktifkan atau melancarkan sistem metabolisma, mampu menyokong sistem imunisasi tubuh dan teruji dalam mengatasi masalah thyroid.


VCO juga mampu bertindak dalam menguruskan berat badan ;)
Ini adalah disebabkan kandungan asid lemaknya yang tidak memasuki saluran darah spt lelemak yang lain, tetapi ia akan dihantar terus ke hati dan diproses serta ditukarkan kepada bentuk tenaga seperti karbohidrat. Oleh yang demikian, asid lemak yang digunakan untuk membentuk tenaga ini akan menjurus kepada peningkatan kadar metabolisma badan dalam membakar kalori dan secara langsung ia akan membakar lemak badan dan membantu dalam penurunan berat badan.

No comments:

Post a Comment