Makan tu tak boleh, makan ni tak
boleh.. nanti sakit jantung, kene strok.. santan bahaya, kolesterol tinggi!
Semua lantunan komen itu membantutkan pilihan selera dan citarasa kita. Malah
ramai orang mula beralih kepada susu lembu sebagai alternatif santan. Begitulah
reputasi buruk yang dilemparkan kepada santan dan kelapa. Benarkah begitu?
Ketahuilah wahai pembaca sekalian, kesemuanya tidak benar!
Kelapa sangat berkhasiat. Kaya
dengan serat, vitamin dan mineral. Ia diklasifikasikan sebagai makanan banyak
fungsi. Malah, saintis menggelarkannya 'buah kehidupan' kerana banyak manfaat
kesihatan. Jadi, apa yang benar tentang kelapa dan santan? Jom baca sikit info tentang santan/minyak kelapa dengan penyakit jantung =)
1) Penyakit jantung yang dihadapi
kebanyakan orang bukanlah disebabkan minyak kelapa atau santan, tetapi daripada
unsur lain yang hadir di dalam makanan seperti margerin, kerepek, makanan
panggang, burger, roti canai, mentega dan makanan terproses lain. Juga daripada
santan yang diubahsuai dengan minyak terhidrogen. Santan asli sebenarnya lebih
baik daripada susu cair atau susu tenusu yang kerap digunakan dalam masakan.
2) Santan TIDAK bertukar kepada
kolesterol mudarat terhadap arteri. Malah, penduduk dunia yang banyak
bergantung kepada kelapa sebagai sumber utama lemak didapati bebas daripada
penyakit jantung.
3) Penyelidikan mengesyorkan
orang dewasa biasa boleh mendapat manfaat daripada 24g asid laurik setiap
hari. Ini boleh didapati dengan memakan setengah sudu makan minyak kelapa, 10
auns santan asli @ tujuh auns kelapa mentah sehari. Anda juga boleh
mengamalkan pengambilan Minyak Kelapa Dara (VCO) yang terbukti baik untuk kesihatan kerana ianya mengandungi asid laurik sekitar 50-70% yang boleh membantu mencegah masalah jantung, termasuk kadar kolestrol tinggi dan tekanan darah tinggi.
4) Asid lemak di dalam santan dan
minyak kelapa adalah asid laurik, iaitu sejenis lemak yang sama yang banyak
ditemui dalam susu ibu. Lemak ini sangat membantu dalam perkembangan otak dan
menguatkan tulang.
Pada pertengahan tahun 1980-an,
minyak soya menguasai 70 peratus pasaran AS, minyak sawit dan kelapa hanya 4
peratus. Bagaimana pun, minat masyarakat AS mula beralih kepada minyak
diimport. Dalam tahun 1983, Persatuan Kacang Soya Amerika (ASA) dengan sokongan
kumpulan petani, melancarkan siri serangan yang dikenali sebagai "Kempen
Minyak Tropika". Kempen ini mencipta satu terma baru - "minyak
tropika". Sasaran ialah untuk menyerang minyak sawit dan kelapa.
Tujuan sebenar kempen ini ialah
untuk mengatasi saingan minyak import. maka, kempen besar-besaran dilakukan
termasuklah menggubal undang-undang berkaitan peningkatan kolesterol minyak
tepu. Media mula memainkan peranan dengan meletak tajuk utama "The
Poisoning of America!".
Kempen ini sangat berjaya
mengubah persepsi masyarakat dunia terhadap minyak sawit dan kelapa. Kini,
ahli-ahli sains berasa bertanggungjawab membetulkan keadaan, mereka mula
mengemukakan bukti saintifik tentang kebaikan kelapa dan santannya.
Sumber: Majalah ANIS Januari 2011
*** So jangan ragu-ragu untuk
mencuba VCO ni ye. Khasiatnya memang mujarab dan ianya merupakan supplement harian
Saya dan keluarga =)
No comments:
Post a Comment